نصب سیستم اعلام حریق کار چندان سختی نیست اما نمیشود آن را به دست هر کسی سپرد. این کار به دلیل اهمیت سامانه اعلام حریق باید توسط سازمانها و افراد متخصص و حرفهای انجام شود.
همچنین پس از نصب باید کارشناسانی از سازمان آتشنشانی در محل حضور پیدا کرده و سیستم اعلام حریق ساختمان را تست و تایید کنند.
در این نوشته از مقالات گنجینه پاوان میخواهیم در مورد چگونگی نصب سیستم اعلام حریق، صحبت کنیم.
آموزش نصب سیستم اعلام حریق
در ابتدا میخواهیم در مورد نحوهی آموزش نصب سیستم اعلام حریق، صحبت کنیم. ورود به هر صنعتی نیازمند به تخصص و دانش حرفهای است. مخصوصا زمانی که بحث جان و اموال مردم در میان باشد.
به همین دلیل قصد داریم به اساسیترین مراحلی که شما را به یک متخصص حرفهای در زمینه نصب سیستم اعلام حریق تبدیل میکند، اشاره کنیم.
در مرحلهی اول باید به دنبال یادگیری این تخصص باشید. حتی اگر شده مدتی در شرکتهای متخصص کاراموزی کنید و از اهمیت این حرفه و حساسیتی که دارد، آگاه شوید.
شاید گمان کنید برخورداری از تجربه کافی در نصب انواع سیستمهای الکترونیکی شما را از یادگیری این سیستم بینیاز خواهدکرد.
اما حقیقت این است که باید با مفاهیم این حوزه، تجهیزات آن، استانداردهای آتش نشانی روز و تشخیص انواع کدها و علایم، آشنایی داشته باشید.
در گام دوم بهتر است در سمینارها و دورههای آموزشی مربوطه شرکت کنید و از تجربه افراد متخصص استفاده نمایید.
برای مثال سازمانهای معتبری چون “National Fire Protection Association” (NFPA) و “American Fire Alarm Association” (AFAA) هر ساله دورههای کاربردی و پیشرفتهای را برگزار میکنند.
همچنین کتاب راهنمای آموزش سیستمهای اعلام حریق منتشر شده توسط “انجمن ملی تولیدکنندگان برق” (NEMA)، یکی از منابع آموزشی معتبر در این زمینه به حساب میآید.
در مرحلهی آخر باید با انتخاب تجهیزات مناسب و نصب و راهاندازی هرکدام از آنها آشنا شوید.
سپس در راستای حرفهای شدن در انتخاب و نصب هرکدام از آنها گام بردارید.
این امر باعث میشود بتوانید در سریعترین زمان ممکن تمامی تجهیزات آتش نشانی و اجزای آن را در ساختمانها پیادهسازی کنید.
در دورههایی که اشارهشد، تمامی این موارد به صورت مفصل برای شما توضیح داده خواهد شد.
مراحل نصب سیستم اعلام حریق
در شروع تمامی فعالیتهای اجرایی توجه به زیرساختهای موجود یکی از اساسیترین موضوعات است. نصب و راهاندازی سیستم های اعلام حریق نیز از این قاعده مستثنی نیست. اگر ساختمانها زیرساخت صحیحی نداشته باشند، امکان نصب صحیح و کاربردی سیستم اعلام حریق وجود نخواهدداشت. در این باره نکتهی حائز اهمیت موجود یا درحال ساخت بودن آن ساختمان یا پروژه است. چرا که این امر در ضوابط و اصول طراحی و اجرای سیستمهای اعلام حریق تاثیرگذار خواهد بود.
در این قسمت به بررسی مراحل نصب سیستم اعلام حریق خواهیم پرداخت:
- تمامی محیطهایی که به نصب این سیستم نیاز دارند در گام اول باید دارای دسترسیها و مسیرهای ایمن باشند یا ایمنسازی شوند. معمولا شرکتهایی که در این زمینه فعالیت میکنند، برای این امر به شما خدمات مشاوره و مهندسی ارائه خواهند داد. پس قبل از شروع به کار بهتر است به این شرکتها مراجعه نمایید.
- پس از آمادهسازی زیرساختها نوبت به نصب اجزای اصلی و اولیه سیستم اعلام حریق شامل دتکتورها، کنترل پنل های اعلام حریق و حسگرها خواهد رسید.
- در مرحله بعد نوبت به قرارگیری تجهیزات داخل یک مدار مشخص و اتصال آنها به یکدیگر میرسد.
- در انتها توجه داشته باشید که بعد از نصب و راهاندازی سیستم اعلام حریق مرحلهی بسیار مهم دیگری باقی خواهدماند. حفظ و نگهداری این سیستمها بسیار مهمتر از نصب آنها است. به هیچ عنوان از تعمیر و بررسی دورهای آن غافل نشوید.
- تعداد اجزای سیستم اعلام حریق همانند دتکتورها و حسگرها کاملا بستگی به متراژ و بزرگی ساختمان دارد. ابتدا تمامی زیرساختها را بررسی کرده و متناسب با استاندارهای جهانی و سازمان آتشنشانی و طبق اصول شرکت سازنده، از تعداد تجهیزات کافی برای سیستم اعلام حریق استفاده نمایید. بالطبع نحوهی نصب سیستمهای اعلام حریق در یک ساختمان 60 متری با ساختمان 300 متری متفاوت است. متخصصان این سیستمها به خوبی از استانداردهای موجود در این صنعت آگاهی دارند.
- در محلهایی که دود، حرارت و گرد و خاک زیادی وجود دارد، این سیستمها را نصب نکنید. چرا که این سیستمها بسیار حساس هستند و درصورت دریافت مقادیر بالای دود یا حرارت توسط حسگرها، آژیرها به صدا در خواهند آمد.
بعلاوه وجود گرد و خاک بسیار در محیط از دو جنبه دیگر هم میتواند خطرناک باشد، اول اینکه غبارات قابلیت اشتعال دارند و درصورت ورود به تجهیز به علت وجود جریان هرچند اندک امکان وقوع حریق در خود تجهیز وجود دارد، از طرف دیگر این گرد و خاکها میتوانند عمر تجهیز یا حساسیت آن را کاهش دهند. بنابراین تجهیزات خود را در شرایط مناسب نصب کرده یا طبق شرایط محیطی انتخاب نمایید. - هر ساختمان بسته به نوع کارایی و ساخت خود، سیستم اعلام حریق منحصر به فردی دارد. سیستم اعلام حریقی که در خانه استفاده میشود با سیستمی که در بازارهای بزرگ تجاری و بیمارستانها نصب و راهاندازی میشود، متفاوت است و هر کدام استانداردهای مخصوص به خود را دارد.
- نصب سیستمهای اعلام حریق، کاری کاملا تخصصی و حرفهایست. بنابراین نباید انتظار داشته باشید که با خواندن چند مقاله و دیدن فیلم، در این زمینه متخصص شوید. پیشنهاد ما به شما این است که اگر امکان آن برای شما وجود دارد، مدتی در شرکتهای فعال در این زمینه کارآموزی کرده و از نزدیک این کار را لمس کنید و یا در دورههای آموزشی سازمانهای معتبر شرکت نمایید.
سخن آخر
نحوهی نصب سیستم اعلام حریق فعالیتی حساس و تخصصی است. اگر دوست دارید در این زمینه متخصص شوید، حتما باید تحت آموزشهای فراوان و معتبر قرار بگیرید. ما در این نوشته چندین راهکار به شما ارائه دادیم. شما چه راه دیگری را میشناسید که بتواند در نصب انواع سیستمهای اعلام حریق مفید باشد؟
شرکت گنجینه پاوان با استفاده از متخصصان و تکنیسین های مجرب خود به ارائه خدمات مشاوره آتش نشانی، طراحی، نصب و اجرای پروژه های اعلام و اطفای حریق در سازمان ها و صنایعی چون نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشگاه ها و سایر صنایع می پردازد.
برای دریافت مشاوره رایگان جهت ارتقا ایمنی و امنیت محیط کار و زندگی خود هم اکنون با متخصصان ما در شرکت گنجینه پاوان تماس حاصل فرمایید.