در حوزه ایمنی و آتش نشانی و واکنش اضطراری سیستم اعلام حریق آدرس پذیر به عنوان راه حل های پیشرفته ای هستند که برای افزایش کارایی و تشخیص به موقع حریق طراحی شده است. برخلاف سیستم های اعلام حریق کانشونال یا متعارف، سیستم های آدرس پذیر بسیار هوشمندتر هستند طوری که می توانند مکان دقیق یک آتش سوزی احتمالی یا رویداد هشدار دهنده را در یک ساختمان یا تاسیسات مشخص کنند.
عمکلرد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر با اختصاص یک آدرس یا شناسه منحصر به فرد به هر دستگاه متصل به سیستم مانند دتکتورهای دود، دتکتورهای حرارت و نقاط تماس دستی عمل می کنند. این سطح پیشرفته از شناسایی دستگاهها، سیستم را قادر میسازد تا اطلاعات خاصی در مورد مکان و وضعیت هر دستگاه را به یک صفحه کنترل مرکزی منتقل کند.
یکی از مزیت های اولیه سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر توانایی آنها در ساده سازی فرآیند پاسخ نهفته است. این سیستمها با شناسایی مکان دقیق یک حادثه، اولین واکنشدهنده را قادر میسازد تا سریع و استراتژیک واکنش نشان دهد، همچنین زمان پاسخ را به حداقل برساند و به طور بالقوه میزان آسیب یا آسیب را کاهش دهد.
علاوه بر این، سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر، قابلیت های تشخیص و تعمیر و نگهداری بهبود یافته ای را ارائه می دهند. کنترل پنل متمرکز می تواند به طور مداوم سلامت و عملکرد هر دستگاه را کنترل کند و بازخوردی را در زمان واقعی در مورد وضعیت سیستم ارائه دهد. این رویکرد فعال امکان تعمیر و نگهداری سریع را فراهم می کند و تضمین می کند که سیستم در شرایط کار بهینه باقی می ماند.
با ادامه پیشرفت فناوری، سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر نقشی حیاتی در برآوردن نیازهای در حال تکامل ایمنی ساختمان های مدرن ایفا می کنند. طراحی هوشمند آنها، همراه با قابلیتهای ارتباطی پیشرفته، آنها را به یک جزء ضروری در حفاظت از جان و اموال در برابر اثرات مخرب اضطراری آتشسوزی تبدیل میکند. هدف این مقدمه روشن کردن اهمیت و عملکرد سیستمهای اعلام حریق آدرسپذیر در ارتقای محیط ساخته شده ایمنتر و پاسخگوتر است.
اجزاء سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
تجهیزات سیستم اعلام حریق شامل:
- کنترل پنل
- دتکتور دود، گاز، شعله، حرارت، شعله، بیم
- شستی
- آژیر
- فلاشر
- آژیر و فلاشر
سیستم اعلام حریق از تجهیزات مختلفی تشکیل شده است. خط اول تشخیص حریق بر عهده دتکتورها است. این وسیله با تشخیص بلافاصله آتش سوزی سیستم اعلام حریق را فعال می کند. دتکتورها دارای انواع مختلفی هستند و برای انتخاب نوع مناسب باید شرایط محیط و تجهیزات حاضر را بررسی نمود. برای مثال دتکتورهای دود برای حریق هایی مناسب است که در همان دقایق اول شکل گیری حریق دود زیادی تولید می کنند در این محیط های اگر دتکتور حرارتی نصب شود ممکن است تشخیص حریق با تاخیر باشد زیرا حریق های دودزا در ابتدا حرارت یا شعله بزرگی ندارند. همچنین در محیط هایی که امکان نشتی گازهای سمی یا بسیار مشتعل وجود دارد. تشخیص حریق باید توسط دتکتورهای گاز باشد. زیرا دتکتورهایی مانند دودی یا حرارتی بعد از شروع یک حریق اعلام می کنند که این موضوع در بعضی از محیط های صنعتی با تجهیزات خاص بسیار نا ایمن است.
دستگاه های هشدار صوتی مانند آژیر، فلاشر، آژیر فلاشر که هر دو آلارم را دارد با دریافت سیگنال اعلام حریق از دستگاه کنترل مرکزی فعال می شوند.
شستی برای اعلام حریق دستی کاربرد دارد. به این صورت که هر فرد هنگام مشاهده حریق شستی را می کشد یا فشار می دهد تا سیستم اعلام حریق و هشدار فعال شود. نوع آدرس پذیر این وسیله در سیستم های آدرس پذیر تعبیه می شود تا در صورت خطا یا عدم عمکلرد دتکتورها افراد به صورت دستی سیستم را فعال کنند.
همچنین بخوانید: آموزش سیستم اعلام حریق
مرکز کنترل سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
منظور از مرکز کنترل سیستم اعلام حریق وسیله ای به نام کنترل پنل است. این وسیله در مرکز مدار سیستم قرار دارد و سیگنال ها را از دتکتورها دریافت می کند و در صورت لزوم هشدارهای صوتی و بصری را فعال می کند. در صورت خطا یا تداخل در سیستم یا عدم عمکلرد صحیح هر کدام از تجهیزات کنترل پنل ارور می دهد. کنترل پنل ها دارای لوپ های مختلفی است که برای محیط های کوچک از انواع تک لوپ استفاده می شود و با افزایش مساحت محیط لوپ هم باید ارتقا یابد. برای ارتقا کنترل پنل از ماژول هم می توان استفاده کرد یا به طور کلی کنترل با لوپ های بیشتر مانند سه یا چهار لوپ تهیه شود.
کنترل پنل ها انواع دیگری هم دارند:
- ریپیتر: این وسیله یکی از انواع کنترل ها است که به عنوان یک تکرارکننده فعال کار می کند که اطلاعات کاملی در خصوص رویدادها فقط اطلاعاتی ارائه می کند و هیچ کنترلی روی سیستم ندارد.
- میمیک: این وسیله دقیقا همانند ریپیتر است با این تفاوت که روی صفحه نمایشگر یک نقشه وجود دارد و در صورت فعال شدن آلارم حریق منطقه مورد نظر از روی نقشه قابل تشخیص است.
سیم کشی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
همچنین بخوانید: سیم کشی اعلام حریق
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر دارای مداری حلقه ای است که لوپ نامیده می شود. در این نوع مدار تمام تجهیزات روی یک سیم قرار می گیرند به این معنا که ورودی و خروجی سیستم نهایتا به کنترل پنل می رسد. بستگی به نوع کنترل پنل و تجهیزات روی هر لوپ می توان 128 دتکتور نصب کرد. این سیستم ها به دلیل پیچیدگی و امکانات بالایی که دارد از نظر اقتصادی مناسب نصب در محیط های کوچک نیست و می تواند بسیار هزینه بر باشد و برای افرادی که اطلاعات کافی ندارند سخت باشند.
به طور کلی در سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر را در محیط های بزرگ با معماری پیچیده نصب می کنند. توجه داشته باشید که در یک سیستم آدرس پذیر امکان نص وسیله ای که از نوع ممتعارف یا کانونشنال باشد وجود ندارد مگر اینکه از طریق ماژول ها ارتقا داده شود. نصب این سیستم ها هزینه بر و گران است که برای خانه های مسکونی یا محیط های کوچک توصیه نمی شود. در این سیستم ها امکان تشخیص محل دقیق حریق امکان پذیر است.
2 پاسخ
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر برای پاساژ ها و فروشگاه های چند طبقه مناسب تر است یا متعارفی؟
برای محیط های بزرگ سیستم اعلام حریق آدرس پذیر نصب شود بهتر است.