نزدیک به 80 سال است که انجمن ملی آتشنشانی امریکا یا NFPA استانداردهای Life Safety Code را منتشر و در اختیار فعالان حوزهی تجهیزات ایمنی و آتشنشانی قرار میدهد. این استانداردها توسط کمیتههای فنی انجمن ملی آتشنشانی امریکا تدوین شده است، این انجمن در مجموع 200 کمیتهی فنی دارد و هر کدام از این کمیتههای فنی مسئولیت تدوین استانداردهای ایمنی و آتشنشانی در در حوزههای مختلف را بر عهده دارند.
استانداردهای Life Safety Code دستورالعملهای منحصربفردی هستند که در مورد مقررات خاصی بحث میکنند که رعایت و پیادهسازی هر کدام از آنها در ایمنی ساختمانهای نوساز و چندساله نقش کلیدی ایفا میکند. از طرف دیگر با اینکه با توجه به عنوان استانداردهای Life Safety Code هدف اصلی از پیادهسازی این مقررات محافظت از جان ساکنان ساختمان است، اما بهرحال رعایت این استانداردها، امنیت فیزیکی ساختمان و داراییهای نگهداری شده در آن را نیز ارتقا میدهد.
محاسبهی تأثیر دقیق اجرای استانداردهای Life Safety Code کار بسیار دشواری خواهد بود، اما تردیدی نیست که رعایت این قوانین و مقررات، در پیشگیری از بروز بسیاری از حوادث مؤثر بوده است. برای نمونه، اگر به حوادث رخ داده در ساختمانهایی که کاربری عمومی در کشور امریکا دارند، سری بزنیم، مشاهده خواهیم کرد در اکثر مواقع ساختمانی دچار حادثه یا حریق شده است که بخشی از این استانداردها را نادیده گرفته است.
استانداردهای Life Safety Code چگونه تهیه و تدوین میشوند؟
در تدوین استانداردهای NFPA تلاش میشود تا این مقررات تا حد امکان شفاف و مشخص باشند، اما باید به این نکته توجه داشت که هیچ استاندارد پیشگیرانهای وجود ندارد که موفق شده باشد تمام جوانب و پیامدهای یک پیشامد را از قبل، پیشبینی کند. به همین دلیل نیز راهنماهای مکمل همیشه فرصتی را فراهم میکنند تا استانداردها و دستوالعملها با دقت نظر بیشتری اعمال شوند و ضریب خطا در پیادهسازی این دستورالعملها به حداقل برسد، بنابراین انجمن ملی آتشنشانی امریکا دستنامهای نیز برای تشریح نحوهی پیادهسازی استانداردهای Life Safety Code تألیف کرده است و در اختیار علاقهمندان قرار داده است.
در واقع انجمن ملی آتشنشانی امریکا با ارائهی این دستنامه تلاش میکند تا علت تدوین هر دستورالعمل و منطق اجرایی پشت آن را برای مخاطبان تشریح کند و توضیح دهد. در کنار این موارد، این دستنامه توصیههایی را نیز در قالب مثال و تصویر در اختیار مخاطبان قرار میدهد.
استانداردهای Life Safety Code چهل و سه فصل و یک پیوست را شامل میشود، در تدوین محتوای الزامآور این 43 فصل، 14 کمیته فنی نقش داشتهاند، با توجه به اینکه استانداردهای Life Safety Code با هدف تبدیل شدن به قانون، تهیه شدهاند، محتوای این مقررات به گونهای است که نیاز به هیچگونه حاشیهنویسی و توضیح اضافی ندارد.
استانداردهای Life Safety Code در گذر زمان چه تغییراتی داشتهاند؟
تا سال 1966 میلادی این استاندارد با عنوان Building Exit Code معروف بود، اما با توجه به تغییرات اعمال شده در سالهای اخیر، اسم این استانداردها به Life Safety Code تغییر پیدا کرد. تا سال 1966 همانطور که از نام این استاندارد نیز میتوان حدس زد عمده مباحث مطرح در استاندارد Building Exit Code به نحوهی ساخت راهپله، درها و راههای خروج اضطراری محدود میشد، تغییر نام این بخش از استانداردهای بینالمللی NFPA بیانگر تغییری است که در محتوای این مقررات ایجاد شده است، با توجه به جامعیت مبحث ایمنی، دیگر کدهای امنیتی تدوین شده در این مقررات تنها به پیشگیری از حریق و آتشسوزی محدود نمیشود و توصیههای ایمنی برای ارتقای سطح کیفی زندگی روزمره را نیز در بر میگیرد.
از طرف دیگر در تدوین استانداردهای Life Safety Code تلاش شده است تا خطرات ناشی از بروز حریق در زندگی ساکنان ساختمان به حداقل ممکن کاهش پیدا کند. بدین ترتیب، مواردی نظیر دود، حرارت و گازهای سمی نیز در این مقررات پیشبینی شده و مورد توجه قرار گرفتهاند.
استانداردهای Life Safety Code تنها شامل تبعات حریق و آتشسوزی نمیشود، این کدها در کنار ارائهی دستورالعمل برای آتش، در مورد نحوهی مقابله با توفان، وحشتزدگی و هراس دسته جمعی در زمان بروز حوادث مختلف نیز، توصیههای ایمنی و کاربردی مختلفی ارائه میکند. این استانداردها تنها به رفتار و نحوهی خروج ساکنان از ساختمان محدود نیستند و علاوه بر این موارد تمامی تجهیزات و سیستمهای محافظتی اعلام و اطفا حریق را نیز شامل میگردد.
استانداردهای Life Safety Code و پیشنیازهای لازم برای ایمنی ساختمان؛
استانداردهای Life Safety Code سطح ایمنی در برابر خطرات حریق را بر مبنای پیشنیازهای زیر مشخص میکند:
- پیشگیری از بروز حریق؛
- تشخیص بروز حریق؛
- کنترل و مهار وسعت آتشسوزی؛
- مهار صدمات و آسیبهای ناشی از آتشسوزی؛
- اطفای حریق؛
- نظارت بر راههای خروجی و جانپناههای ساختمان؛
- مدیریت واکنش ساکنان در برابر حریق؛
- نظارت بر نحوهی اطلاعرسانی در مورد رعایت مقررات ایمنی به ساکنان ساختمان؛
استانداردهای Life Safety Code تلاش میکند تا به دو طریق از ساکنان ساختمانهای مسکونی، تجاری، صنعتی و تجمعی در برابر آتش محافظت کنند:
- 1. حفاظت از نزدیکترین افراد به منبع بروز حریق و آتشسوزی؛
- 2. افزایش احتمال نجات ساکنان در صورت بروز حریق و آتشسوزی؛
فصلهای اول تا چهارم استانداردهای Life Safety Code و همچنین فصول 6 تا 10 این مقررات، بیشتر بر نظارتها و تأییدیههای عمومی تأکید دارند. فصول 12 تا 42 این استانداردها بر مبنای ویژگیهای کاربری هر ساختمان، الزامات ایمنی را مشخص میکنند. فصل 11 در مورد استثناها و موارد خاص بحث میکند. در سال 2006 میلادی فصل 43 با موضوع ایمنسازی ساختمانهای موجود به این استانداردها اضافه شد.
این استانداردها برای الزام مقررات خاص در هر سازمان، موارد و ویژگیهای زیر را مد نظر قرار میدهد:
- 1. نوع کاربری ساختمان و میزان محصولات آتش؛
- 2. تواناییهای بدنی ساکنان ساختمان؛
- 3. تعداد ساکنین ساختمان؛
- 4. سیستمهای اعلام و اطفا حریق نصب شده در محل؛
- 5. توانمندی نیروهای امدادی برای واکنش در هنگام بروز حادثه؛
- 6. ارتفاع ساختمان و نوع سازهی محل مورد نظر؛
- 7. هر ویژگی دیگری که برای محافظت از جان ساکنان ساختمان در برابر آتش ضروری باشد.