شما اینجا هستید:

ریموت اندیکاتور چیست؟

ریموت اندیکاتور

فهرست مطالب

ریموت اندیکاتور (Remote indicator) که با نام‌های چراغ سردرب و چراغ نشانگر هم شناخته می‌شود، یکی از اجزای جانبی سیستم اعلام حریق به‌شمار می‌رود. این چراغ کوچک، زمانی روشن می‌شود که یک دتکتور فعال شود؛ یعنی، روشن بودن آن نشانه وجود حریق است و درصورت مشاهده چنین وضعیتی، باید سریعا اقدامات ایمنی را انجام داد. در ادامه درباره کاربرد، انواع و ویژگی‌های ریموت اندیکاتور صحبت می‌کنیم.

کاربرد ریموت اندیکاتور در سیستم اعلام حریق

معمولاً روی خود دتکتورهای اعلام حریق چراغی وجود دارد که وقتی علائم حریق را تشخیص می‌دهند، روشن می‌شود. مشکل اصلی اینجا است که اگر دتکتور جایی باشد که قابل دیدن نیست یا کمتر کسی به آنجا رفت‌وآمد دارد، چراغ دتکتور دیگر برای ما کاربردی ندارد و باید کل زون را برای پیدا کردن دتکتوری که سیستم را فعال کرده، زیرورو کرد.

یک سیستم اعلام حریق متعارف را در نظر بگیرید که یکی از زون‌های آن شامل یک طبقه کامل از ساختمان است. اگر در یکی از اتاق‌های این ساختمان دتکتوری فعال شود، پیدا کردن محل دقیقی که دچار حادثه شده، زمان‌بر و مشکل است. ریموت اندیکاتورها برای حل این مشکل طراحی شدند؛ اگر در بیرون هر اتاق یک چراغ سر درب وجود داشته باشد، به‌راحتی می‌توان فهمید محل آتش‌سوزی کجا است. در سیستم‌های اعلام حریق صنعتی، اگر داخل دستگاه تهویه دتکتور نصب کنند، یک ریموت هم روی دیوار کنار کانال نصب می‌کنند تا وضعیت دتکتور مشخص باشد.

برای آشنایی با مدل‌های مختلف دتکتور، پیشنهاد می‌کنیم مقاله انواع دتکتور اعلام حریق را مطالعه کنید.

اجزای ریموت اندیکاتور

ویژگی‌های چراغ نشانگر اعلام حریق

به‌طور کلی این وسیله برای افزایش ایمنی و راحت‌تر کردن اجرای اقدامات ایمنی طراحی شده است؛ اما مهم‌ترین ویژگی این تجهیزات عبارت است از:

نصب آسان: اغلب ریموت اندیکاتورها در اندازه 85 در 85 میلی‌متر (اکثرا به شکل مربع) ساخته می‌شوند. برای اتصال آن‌ها به دتکتور هم از دو سیم استفاده می‌کنند که به ترمینال‌های مخصوص (که معمولاً روی دتکتور مربوطه تعبیه شده) وصل می‌شود. بنابراین نصب آن‌ها پیچیدگی خاصی ندارد.

وزن پایین: در کنار ابعاد کوچک، این دستگاه وزن کمی هم دارد. هر ریموت اندیکاتور به‌طور متوسط وزنی زیر 100 گرم دارد که حمل و جای‌گذاری آن را آسان می‌کند.

سازگار بودن: با اینکه این وسیله یک ابزار جانبی به‌حساب می‌آید، با اکثر برندها و مدل‌های مختلف دتکتور سازگاری دارد. یعنی فرقی نمی‌کند سیستم اعلام حریق شما از چه برندی است؛ چراغ نشانگر به‌راحتی به آن متصل می‌شود. محدوده ولتاژ کاری این دستگاه‌ها گسترده است (مثلاً ۱۲ تا ۳۰ ولت  DC) و جریان مصرفی پایینی دارند (در حد میلی‌آمپر) تا در هنگام آلارم، برق زیادی مصرف نکنند و به مدار آسیب نزنند.ین

کنتراست بالا نور: زمانی که چراغ LED ریموت روشن می‌شود، در مقایسه با حالت خاموش آن وضعیتش کاملاً واضح و مشخص است. روی LED یک پوشش شفاف وجود دارد که نور را 360 درجه و حتی از اطرافش هم منتشر می‌کند.

مقرون‌به‌صرفه: هزینه تهیه و نصب این وسیله نسبت به بقیه تجهیزات سیستم اعلام حریق بسیار کمتر است.

انواع چراغ نشانگر

ریموت اندیکاتورها را می‌توان از جنبه‌های مختلف دسته‌بندی کرد، اما به طور کلی دو نوع اصلی دارند که بر اساس نوع سیستم اعلام حریق شما انتخاب می‌شوند:

ریموت اندیکاتور متعارف (Conventional)

همان‌طور که انتظار می‌رود، این نوع دستگاه در سیستم‌های متعارف استفاده می‌شوند. بیشتر چراغ‌های نشانگری هم که در بازار ایران تولید و به فروش می‌رسند از همین نوع هستند (مثل ریموت اندیکاتور برند سنس و تسلا). ولتاژ این تجهیزات با ولتاژ مدار سیستم متعارف سازگار است و حتی اگر چند دتکتور در یک زون مشترک باشند، ممکن است یک ریموت بتواند به چند دتکتور متصل شود.

چراغ سر درب

بیشتر بخوانید: بهترین برند اعلام حریق

ریموت اندیکاتور آدرس پذیر (Addressable)

در سیستم‌های آدرس پذیر، به دلیل اینکه تمام تجهیزات یک آدرس منحصربه‌فرد دارند، کنترل پنل مکان دقیق آن‌ها را نشان می‌دهد؛ اما در برخی مواقع _مانند مثالی که قبل‌تر برای سیستم تهویه صنعتی زدیم_ دتکتور در مکان دور از دید یا دور از دسترس است که باید از ریموت اندیکاتورهای آدرس پذیر استفاده کنیم. از جمله برندهایی که این نوع دستگاه را تولید می‌کنند، برند ایرانی سنس و برندهای دیگر مانند هوچیکی است.

سخن پایانی

در پایان می‌توان گفت، ریموت اندیکاتور یک وسیله جانبی و جزئی است اما اهمیت بسیار زیادی، مخصوصاً در سیستم‌های متعارف دارد. این تجهیزات در عین ساده و کوچک بودن، با مشخص کردن وضعیت تجهیزاتی که در دید ما نیستند، کمک بسیاری به حفظ ایمنی می‌کنند. خوشبختانه انواع مختلفی از چراغ‌های سر درب توسط برندهای معتبر داخلی و خارجی در دسترس است (از هوچیکی و زیمنس گرفته تا برندهای ایرانی مانند زیتکس، سنس و غیره) که می‌توانید متناسب با محیط و سیستم اعلام حریق خود، بهترین گزینه را انتخاب کنید. البته توجه داشته باشید که نگهداری و تست دوره‌ای ریموت اندیکاتورها مثل سایر اجزای سیستم ضروری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
درخواست مشاوره