اگر با سیستم اعلام حریق آشنایی داشته باشید، حتماً نام اینترفیس اعلام حریق هم به گوشتان خورده است. اینترفیس اعلام حریق یکی از اجزای به کار رفته در کنترل پنل است که وظیفه برقراری ارتباط میان سیستم اعلام حریق با دیگر سیستمها را بر عهده دارد. در واقع، اینترفیس نقش یک «قطعه ارتباطی» را ایفا میکند که فرمانها یا اطلاعات را از سیستم اعلام حریق به سیستمهای دیگر مانند سیستم اطفای حریق، آسانسور، تهویه، هشداردهندهها و… منتقل میکند. جهت آشنایی بیشتر با این تجهیزات با ما همراه باشید.
اینترفیس اعلام حریق چگونه کار میکند؟
عملکرد اینترفیس اعلام حریق بهطور کلی مبتنی بر دریافت سیگنال از کنترل پنل و سپس ارسال فرمان به سایر تجهیزات متصل است. زمانی که یکی از سنسورها حریق مانند دتکتور دود، شعله یا حرارت فعال میشود، این رویداد توسط کنترل پنل شناسایی و پردازش میگردد. در ادامه، این پنل از طریق اینترفیس، فرمان لازم را به سیستم یا دستگاه موردنظر خود ارسال میکند.
برای مثال، اگر در یک طبقه آتشسوزی تشخیص داده شود، اینترفیس اعلام حریق میتواند همراه با فعال کردن آلارمها، دربهای اضطراری آن طبقه را باز کند. نکته قابلتوجه این است که برخی اینترفیسها طوری طراحی شدهاند که میتوانند وضعیت تجهیزات متصل را هم بررسی کنند و بازخورد آن را به کنترل پنل گزارش بدهند. این ویژگی باعث میشود سیستم عملکرد دقیقتری داشته باشد و اگر اختلالی در ارسال فرمانها به وجود بیاید، بهسرعت شناسایی شود.
کاربرد اینترفیس در سیستم اعلام حریق
اینترفیس در سیستم اعلام حریق کاربردهای متنوعی دارد. مهمترین کاربردهای آن عبارتاند از:
کنترل آسانسور: هنگام آتشسوزی این رابط به آسانسور اعلام میکند که به طبقه امن (معمولاً همکف) بازگردد و دیگر فعالیتی نداشته باشد. بدین صورت از توقف آسانسور در طبقهای که دچار حریق شده جلوگیری میشود و حادثهای جدید رخ نخواهد داد.
خاموش کردن سیستم تهویه: اگر زمانی که آتشسوزی رخ داده است فن ها روشن بمانند، دود و گازهای سمی در کل ساختمان پخش میشوند. اینترفیس اعلام حریق با ارسال دستور خاموشی یا قطع برق فنها از گسترش دود جلوگیری میکند.
باز یا بسته کردن دربها: در شرایط اضطراری، این رابط میتواند دربهای خروج اضطراری را باز کند یا دربهایی که نزدیک به محل حادثه هستند را ببندد تا از سرایت کردن دود آتش به دیگر بخشها جلوگیری شود.
فعالسازی سیستمهای هشدار: برخی از تجهیزات هشداردهنده صوتی قابلیت پخش پیامهای از پیش ضبط شده مانند “لطفاً ساختمان را ترک کنید” دارند. اینترفیس با فرمان فعالسازی این تجهیزات به تمامی افراد خطر را اعلام میکند.
اگر با کنترل پنل آشنایی ندارید پیشنهاد میکنیم سری به مقاله کنترل پنل اعلام حریق چیست بزنید.
تفاوت اینترفیس اعلام حریق با ماژول اعلام حریق چیست؟
شاید دیده باشید که از واژههای «ماژول» و «اینترفیس» بهصورت مشترک و بهجای یکدیگر استفاده میکنند؛ به دلیل این که وظیفه هر دو آنها برقراری ارتباط میان سیستم اعلام حریق با دیگر تجهیزات یا سیستمها است. با این حال از نظر مفهومی تفاوتهایی میان آنها وجود دارد که ما برای شما توضیح خواهیم داد.
ماژولها معمولاً برای ارسال یا دریافت فرمان بین کنترل پنل و یک دستگاه مشخص مثل فن، آژیر و فلاشر استفاده میشوند. در مقابل، اینترفیسها برای ایجاد ارتباط میان دو سیستم مستقل، مانند کنترل پنل و آسانسور، به کار میروند. بهعبارت دیگر، میتوان گفت هر اینترفیس نوعی ماژول محسوب میشود، اما هر ماژولی لزوماً اینترفیس نیست. با این وجود، مرز میان این دو قطعه چندان سختگیرانه نیست و یکسان در نظر گرفته میشوند؛ درنتیجه اگر از کسی کلمه «ماژول اینترفیس» را شنیدید تعجب نکنید.
انواع ماژول ارتباطی اعلام حریق
باتوجه به نیازهای ایمنی، ماژولهای اینترفیس در انواع مختلفی طراحی و عرضه میشوند. در ادامه به معرفی انواع اصلی ماژولهای ارتباطی در سیستم اعلام حریق میپردازیم.
ماژول ورودی
این قطعه مهم یکی از اجزای پرکاربرد در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر است و وظیفه دریافت سیگنال از تجهیزات را بر عهده دارد. این ماژول به تجهیزاتی مانند شستیهای اعلام حریق، دتکتورها و… متصل میشود و سیگنال آنها را به کنترل پنل ارسال میکند. عملکرد این ماژول بهصورت نظارتی است و بدون آن، بسیاری از تجهیزات جانبی قابلیت ارتباط با کنترل پنل را نخواهند داشت.
ماژول خروجی
برخلاف ماژول ورودی که دریافت کننده سیگنال است، ماژول خروجی وظیفه ارسال فرمانهای کنترل پنل به تجهیزات دیگر را برعهده دارد. این فرمانها میتوانند شامل خاموش یا روشن کردن سیستم تهویه، فعال کردن سیستم اطفای حریق، یا تماس با نیروهای امداد باشند. ماژولهای خروجی بیشتر با تجهیزات برقی (مانند رله، موتور، شیر برقی و…) در ارتباط هستند.
ماژول ورودی – خروجی
این ماژول ترکیبی، دو وظیفه اصلی یک اینترفیس یعنی دریافت و ارسال سیگنال را به طور همزمان انجام میدهد. مثلاً اگر از دتکتورها سیگنال وجود حریق را دریافت کند، همزمان دستور فعال شدن آلارمها را هم ارسال میکند.
سخن پایانی
در طراحی و اجرای یک سیستم اعلام حریق، درک دقیق تفاوتها و کاربردهای هر یک از اجزای سیستم ضروری است؛ بنابراین شناخت اینترفیس اعلام حریق بهعنوان قطعهای که چنین وظیفه مهمی (ارسال و دریافت سیگنال) را برعهده دارد، حائز اهمیت است.
تیم متخصص گنجینه پاوان آماده پاسخگویی به شما عزیزان است. اگر سؤالی درباره این محصول یا دیگر محصولات و خدمات ایمنی دارید، میتوانید با شماره 09-88222801-021 تماس بگیرید.