ریپیتر اعلام حریق یا همان پنل تکرار کننده، یکی از تجهیزات سیستم اعلام حریق است که بهعنوان مکمل در کنار کنترل پنل استفاده میشود. در حقیقت، زمانی که کنترل پنل در مکانی دور از دسترس قرار دارد، برای اطلاع از وضعیت سیستم از ریپیتر استفاده میکنند. در این مطلب از گنجینه پاوان، به بررسی جامع این تجهیزات میپردازیم.
انواع ریپیتر اعلام حریق
بهطور کلی پنلهای ریپیتر به سه دسته تقسیم میشوند:
- ریپیتر فعال
- ریپیتر غیر فعال
- ریپیتر مقلد
هرکدام از این پنلها ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند که هنگام انتخاب باید درنظر بگیرید.
ریپیتر فعال (Active Repeater): این نوع ریپیتر تمام اطلاعاتی که در کنترل پنل اعلام حریق اصلی است را نشان میدهد و مثل پنل اصلی قابلیت کنترل تجهیزات هشداردهنده، مثل قطع صدا و توقف هشدار یا ریست سیستم را دارد. در واقع با این ریپیتر، بهجای یک کنترل پنل، دو کنترل پنل داریم.
ریپیتر غیرفعال (Passive Repeater): ریپیتر اعلام حریق غیرفعال میتواند اطلاعاتی که کنترل پنل اصلی نشان میدهد را به نمایش بگذارد اما هیچ کنترلی رو سیستم ندارد. یعنی برخلاف مدل فعال نمیتواند آلارمها را فعال یا سیستم را ریست کند. ریپیترهای غیرفعال بیشتر در مکانهایی نصب میشوند که نیاز به نظارت مستقیم نیست و تنها نمایش وضعیت برای ما کافی است.
ریپیتر مقلد (Mimic Repeater): این ریپیتر الزاماً تجهیزات الکترونیکی ندارد و شامل یک نقشه یا طرح گرافیکی از ساختمان است که نواحی شناسایی شده (منطقه خطر) را نشان میدهد. این نقشه معمولا یک نمای ساده و شماتیک از ساختمان است که شامل طبقات، اتاقها و… میشود. زمانی که در بخشی از ساختمان آتشسوزی رخ میدهدف این نقشه محل دقیق را نشان میدهد. این ریپیتر بیشتر توسط نیروهای امداد و آتشنشانان مورد استفاده قرار میگیرد.
نحوه عملکرد ریپیتر اعلام حریق
اساس کار ریپیتر اعلام حریق نمایش وضعیت کنترل پنل است. این دستگاه اطلاعات را بهصورت همزمان با کنترل پنل و بدون هیچ تأخیری نمایش میدهد. مثلاً اگر سیستم در حالت هشدار قرار بگیرد یا مشکلی در سیستم ایجاد شود، ریپیتر بلافاصله این تغییرات را نشان میدهد. نحوه اعلام وضعیت پنل تکرارکننده هم یا بهوسیله چراغهای LED ریپیتر است یا از طریق نمایشگر LCD. در حقیقت، هدف اصلی ریپیتر فراهمکردن دسترسی سریع به اطلاعات سیستم اعلام حریق است تا در مواقع اضطراری، واکنش سریعتری صورت بگیرد.
کاربرد پنل تکرار کننده
ریپیتر اعلام حریق در مکانهایی استفاده میشود که آگاهی از وضعیت سیستم اعلام حریق آن هم به طور مدوام برای ما اهمیت دارد. این دستگاهها در مکانهای مختلفی نصب میشوند، از جمله:
- ساختمانهای بزرگ تجاری
- تأسیسات صنعتی
- بیمارستانها و مراکز درمانی
- هتلها
- فروشگاههای بزرگ و مراکز خرید
- پارکینگها
اگر همچنان درباره نصب ریپیتر اعلام حریق سردرگم هستید، میتوانید از طریق تماس با شماره 09-88222801-021 با مشاوران گنجینه پاوان صحبت کنید و یک مشاوره تلفنی کاملا رایگان دریافت کنید!
مزایا استفاده از ریپیتر اعلام حریق
استفاده از ریپیتر اعلام حریق مزایای متعددی دارد که ما به دو مورد از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
دسترسی آسانتر به سیستم
با استفاده از قابلیت نظارت از راه دور، میتوان تمام سیگنالهایی دیگر سیستمها و تجهیزات به کنترل پنل ارسال میکنند را بررسی کرد. این ویژگی در ساختمانهای بزرگ که ممکن است دسترسی سریع به پنل فراهم نباشد، بسیار کمک کننده است. زیرا، دیگر نیازی به حضور فیزیکی در کنار کنترل پنل برای مطلع شدن از وضعیت سیستم نیست.
بیشتر بخوانید: انواع سیستم اعلام حریق
کاهش هزینهها
گاهی اوقات کنترل پنل اصلی سیستم، نزدیک به ورودی ساختمان نصب میشود تا دسترسی به آن در شرایط اضطراری آسان باشد؛ اما با این کار ممکن است کنترل پنل در معرض آسیب قرار بگیرد. در چنین وضعیتی، با نصب یک یا چند پنل تکرارکننده این مشکل حل میشود و از آسیب به کنترل پنل سیستم هم جلوگیری خواهد شد.
از آنجایی که معمولاً هزینه خرید و نصب ریپیتر کمتر از کنترل پنل است، هزینه تعمیر و نگهداری آن هم مقرون به صرفهتر است. نکته قابل توجه این است که این تجهیزات میتوانند ایرادات پنل را شناسایی کنند، بنابراین قبل از آنکه مشکل جدیتری برای پنل پیش بیاید و هزینه تعمیر آن بیشتر شود، میتوان آن را با هزینه کمتری تعمیر کرد.
کلام آخر
ریپیتر اعلام حریق بهعنوان یک ابزار تکمیلی و ضروری در سیستمهای اعلام حریق به شمار میآید. این دستگاهها از طریق فراهم کردن دسترسی سریع به اطلاعات سیستم، به کاهش هزینهها، افزایش ایمنی و بهبود عملکرد کلی سیستم اعلام حریق کمک میکنند. انتخاب مناسب نوع ریپیتر، باتوجه به نیازهای هر محیط و ساختمان، میتواند تأثیر بسزایی در کارایی و امنیت سیستم اعلام حریق داشته باشد.