ایزولاتور اعلام حریق یک قطعه ساده اما هوشمند و مهم است که وظیفه آن جلوگیری از خرابی یا اختلال در مدار است. این قطعه مانند یک محافظ عمل میکند، به این صورت که اگر در قسمتی از مدار به علت خطا در سیمکشی یا به هر دلیل دیگری، اتصال کوتاه رخ داده باشد، ایزولاتور بخش معیوب را بقیه بخشها جدا میکند. با این کار دیگر عملکرد کل سیستم مختل نمیشود و در اسرع وقت میتوان سیستم را عیبیابی کرد. در ادامه به بررسی اهمیت نصب، مزایا، کاربرد و انواع ایزولاتور اعلام حریق میپردازیم.
اهمیت نصب ایزولاتور در سیستم اعلام حریق
یکی از نکاتی که هنگام طراحی سیستم اعلام حریق باید به آن توجه کرد، پایداری و تداوم عملکرد آن است. به همین دلیل است که نصب ایزولاتور در سیستم چنین پر اهمیت است. اگر ما سیستم اعلام حریق را یک زنجیر در نظر بگیریم، هنگامی که یکی از حلقهها ایرادی پیدا کند، کل ساختار زنجیر دچار مشکل خواهد شد. ایزولاتور اعلام حریق برای جلوگیری از اختلال در کل سیستم، حلقهای که مشکل دارد را از بقیه جدا میکند؛ بنابراین زنجیر که همان سیستم ما است میتوان بدون مشکل به کار خود ادامه دهد.
نکته قابل توجه این است که ایزولاتورها فقط و فقط در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر کاربرد دارند.
مزایای استفاده از ایزولاتور اعلام حریق
در قسمت قبل اهمیت استفاده از ایزولاتور اعلام حریق را بررسی کردیم. این قطعه مهم مزایای بسیاری نیز دارد که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
پایداری سیستم: همانطور که بارها اشاره کردیم، بزرگترین مزیت این قطعه این است که حتی اگر بخشی از سیستم ما دچار مشکل شود، سیستم همچنان به کار خود ادامه خواهد داد.
کاهش هزینههای تعمیر: زمانی که اختلال به وجود آمده تنها مربوط به یک ناحیه است، هزینه تعمیر آن نسبت به زمانی که باید کل سیستم را تعمیر کنیم بسیار کمتر خواهد بود.
تسریع عیبیابی: ایزولاتورها باعث میشوند که فرایند عیب یابی سیستم اعلام حریق سریعتر انجام شود؛ زیرا با خارج کردن بخش معیوب از مدار محل مشکل را به ما نشان میدهند.
نصب و نگهداری: ایزولاتورهای اعلام حریق قطعات سادهای هستند و بهراحتی در مدار قرار میگیرند. از این رو هزینه نصب و نگهداری از آنها هم مقرون به صرفه است.
کاربرد ایزولاتور در سیستم اعلام حریق
در قسمتهای قبلی به طور کامل درباره ایزولاتورها صحبت کردیم و در ادامه قرار است به چند نکته تکمیلی بپردازیم.
در طراحیهای قدیمیتر روند نصب ایزولاتورها به این صورت بود که قبل و بعد یک تعداد مشخص دستگاه در مدار از ایزولاتور استفاده میکردند (مثلاً 25 عدد دتکتور). اما امروزه برای تقویت و تداوم سیستم اعلام حریق از پایه ایزولاتور استفاده میکنند. به این شکل هر محصول خودش یک ایزولاتور دارد و در صورتی خرابی تنها همان محصول از مدار خارج میشود. به عنوان مثال، در یک سیستم آدرس پذیر که دارای 30 دتکتور است، از پایه دتکتور ایزولاتور دار استفاده میکنند و اگر هر کدام از این دتکتورها خراب شوند، تنها همان دتکتور از مدار خارج میشوند و بقیه دتکتور به کار خود ادامه میدهند.
انواع ایزولاتور اعلام حریق
ایزولاتورها در سیستم اعلام حریق به دو دسته از نظر نحوه نصب و عملکرد تقسیم میشوند:
ایزولاتور خطی: این قطعه بهصورت یک ماژول مستقل روی مسیر مدار نصب میشود. در این مدل بعد از یک تعداد مشخص محصول، یک ایزولاتور قرار میدهند تا در صورت بروز اتصال کوتاه فقط همان بخش از مدار جدا شود و بقیه سیستم بدون مشکل کار میکند. این ماژولها معمولاً در یک جعبه مخصوص نصب و نگهداری میشوند.
جهت مطالعه بیشتر میتوانید از مقاله نگهداری سیستم اعلام حریق دیدن کنید.
پایه ایزولاتور: در برخی طراحیها، ایزولاتور بهجای اینکه بهصورت ماژول جداگانه نصب شود، درون پایه (مثل پایه دتکتور) قرار دارند یا بهصورت داخلی بر روی محصول تعبیه شده است. این نوع محصولات باعث افزایش میزان امنیت و تداوم عملکرد سیستم میشوند و طراحی و اجرای سیستم را نیز ساده میکنند.
کلام آخر
در نهایت، انتخاب هرکدام از انواع ایزولاتورها بستگی به طراحی سیستم، طول حلقه، بودجه پروژه و سیاست شرکت سازنده دارد. اما نکته مهم این است که استفاده درست از ایزولاتورها میتواند در حفظ عملکرد پایدار سیستم اعلام حریق نقش کلیدی ایفا کند. امروزه استفاده از این محصولات در سیستمهای آدرسپذیر تبدیل به یک استاندارد شدهاند، پس شما نیز برای تأمین امنیت سیستم خود اقدام کنید.