طراحی سیستم اطفا حریق مناسب در یک محل، مستلزم پیشنیازها و مراحلی است که بیتوجهی به هر کدام از این موارد، در کارآیی سیستم اطفای نصب شده، اختلال ایجاد خواهد کرد. اولین مرحله در روند طراحی سیستم اطفاء حریق، تعیین عامل اطفای مناسب بر مبنای مواد قابل اشتعال موجود در محل و کاربری پروژه است، در واقع منظور از کاربری پروژه توجه به این نکته است که آیا در محل انتخاب شده برای نصب سیستم اطفاء حریق، عامل انسانی نیز حضور دارد یا خیر؟
توجه به حضور انسان در محل مورد نظر به این دلیل مهم است که آگاهی لازم در مورد انتخابهای ممکن در رابطه با مواد اطفای قابل استفاده را کسب کنیم. چرا که گاهی اوقات از موادی مانند Co2 یا دیاکسید کربن، برای اطفای حریق استفاده میشود و با توجه به سمی بودن این گاز برای انسان، دیاکسید کربن تنها برای مکانهایی قابل استفاده است که انسان در آنها حضور نداشته باشد.
هر سیستم اطفاء حریق 3 کاربرد اصلی دارد، تشخیص به موقع بروز حریق، اقدام متناسب با اندازه و مقیاس آتشسوزی و در نهایت نیز استفاده از مناسبترین عامل اطفا برای کنترل و مهار حریق. در کنار این کاربردها، هر سیستم اطفای حریق سه مرحلهی طراحی، نصب و نگهداری را نیز شامل میشود، مراحلی که اجرای کمنقص هر کدام از آنها در عملکرد صحیح سیستمهای اطفاء نقش حیاتی دارد. به همین دلیل نیز باید هر کدام از این مراحل با دقت نظر بالایی انجام شود، در این مطلب قصد داریم تا نکات مهمی که باید در زمان طراحی سیستم اطفاء حتما مورد توجه قرار گیرد را توضیح دهیم.
هر پروژهی طراحی سیستم اطفاء حریق، نیازهای خاص خود را دارد که حتما باید قبل از اجرای پروژه مورد توجه قرار گیرند، پاسخگویی به پرسشهای زیر تا حد زیادی کمک خواهد کرد تا تمام جزئیات در طراحی سیستم اطفاء حریق مد نظر قرار بگیرند.
اهمیت کاربری ساختمان در طراحی سیستم اطفاء حریق
با توجه به اینکه مصالح مورد استفاده در هر ساختمان با ساختمانی دیگر متفاوت است، اسکلتهای چوبی، بتنی یا فلزی هرکدام نیازمندیهای خاص خود را برای طراحی سیستم اطفاء حریق مناسب دارند، تعداد ساکنان ساختمان و نحوهی ناحیهبندی مکان مورد نظر از جمله موارد دیگری است که برای پاسخ به این سؤال باید به آنها توجه داشت. به عنوان نمونه باید توجه داشت که استانداردهای بینالمللی، مهندسان حوزهی ایمنی و تجهیزات آتشنشانی را ملزم میکند که حتما در مکانهای پرجمعیت مانند ورزشگاهها و سالنهای کنفرانس هنگام طراحی سیستم اطفای حریق از اسپرینکلر استفاده شود. به همین دلیل باید توجه داشت که هنگام طراحی این سیستمها اشراف کاملی نسبت به مقررات ملی و استانداردهای بینالمللی اعلام و اطفاء حریق داشته باشیم و از الزام استفاده از تجهیزاتی خاص آگاهی داشته باشیم. بیتوجهی به این مورد به ظاهر ساده، گاهی اوقات ممکن است اتمام پروژههای ساختمانی را تا ماهها به تأخیر بیندازد و ضررهای مادی و معنوی زیادی به کارفرما وارد کند.
ارتفاع ساختمان محل نصب، چقدر است؟
پرسش دیگری که باید هنگام نصب سیستم اطفاء حریق به آن توجه کنیم، ارتفاع ساختمان مورد نظر است، به عنوان مثال برای انتقال جریان آب و مدیریت فشار، در ساختمانهای بلندمرتبه لازم است که از سیستم استندپایپ یا لولهی ایستاده استفاده کنیم تا منابع آب موجود در ساختمان به شلنگها و اتصالات آتشنشانی تعبیه شده در طبقات مختلف ساختمان مورد نظر متصل شود. در این حالت در صورت بروز حریق در یکی از طبقات فوقانی ساختمان، وجود سیستم استندپایپ کمک میکند تا در این طبقه نیز برای اطفای حریق به آب با فشار مناسب دسترسی داشته باشیم و مجبور نباشیم که برای دسترسی به آب برای خاموش کردن آتشسوزی تنها به هیدارنت نصب شده در خیابان متکی باشیم.
حجم مواد قابل اشتعال یا انفجار موجود در محل چقدر است؟
به مصداق مثال مشهور «هر که بامش بیش، برفش بیشتر» هر چه میزان مواد قابل اشتعال یا انفجار در محل مورد نظر برای نصب سیستم اعلام حریق بیشتر باشد، لازم است که نواحی بیشتری از مکان مورد نظر تحت پوشش سیستم نصب شده قرار بگیرد. به عنوان نمونه اگر قصد طراحی سیستم اطفا حریق برای یک کتابخانه را داشته باشیم، باید به این نکتهی حیاتی توجه کنیم که انباشتگی کتاب و کاغذ در چنین مکانی، خوراک قابل اشتعال فراوانی برای حریقهای احتمالی فراهم خواهد کرد، به همین دلیل نیز هنگام طراحی سیستم اطفاء حریق و انتخاب اسپرینکلر برای این مکان خاص، باید سرهای اسپرینکلر بیشتری در محیط نصب شود و تجهیزات اطفاء با تراکم بیشتری در محیط نصب شود.
برای نصب سیستم اعلام حریق باید از کدام دستورالعملها و استاندارهای ملی و بینالمللی ایمنی پیروی کنیم؟
طراحی، نصب و اجرای سیستمهای اطفاء حریق مستلزم تبعیت از قوانین و مقررات مختلفی است که در هر کشور و به صورت بینالمللی برای ارتقای سطح ایمنی ساختمانها وضع شدهاند. با توجه به اینکه این مقررات مدام در حال تغییر و به روز شدن هستند، باید حتما از جدیدترین تغییرات قوانین و مقررات ایمنی ساختمان اطلاع داشته باشیم تا قادر باشیم، سیستم اطفاء حریق مورد تأیید آتشنشانی را برای محل مورد نظر طراحی کنیم.
شرکت گنجینه پاوان و طراحی سیستم اطفاء حریق
متخصصان مجرب شرکت گنجینه پاوان برای طراحی و اجرای سیستمهای اطفاء حریق چند مرحله و فرآیند را مد نظر قرار میدهند:
- نیازسنجی محل در نظر گرفته شده برای نصب سیستم اطفاء حریق و بررسی دقیق شرایط محیطی؛
- انتخاب مناسبترین تجهیزات اعلام و اطفاء برای نصب در محل مورد نظر؛
- طراحی و نصب سیستم اطفاء حریق و تست سیستم نصب شده بر مبنای اولویتهای در نظر گرفته شده در طرحهای از پیش آماده شده؛
- ارائهی خدمات نظارت و نگهداری پس از طراحی و نصب سیستم؛
شرکت گنجینه پاوان با بهرهگیری از شبکهای متنوع از متخصصان تجهیزات ایمنی، در حوزههای گوناگون از اجرای لولهکشی و نصب اسپرینکلر گرفته تا آمادهسازی و راهاندازی کنترل پنلها و فنهای اگزاست ساختمان، تمامی خدمات مرتبط با طراحی، نصب و نگهداری از سیستمهای اطفا حریق را در اختیار متقاضیان قرار میدهد.
با مراجعه به صفحهی خدمات در وب سایت گنجینه پاوان، متناسب با نیاز و شرایط پروژهی خود، خدمات مورد نیاز را انتخاب و برای هماهنگیهای بعدی با کارشناسان گنجینه پاوان تماس بگیرید.
منبع: rtmec.com ؛